perjantai 18. maaliskuuta 2011

Maistiaisia esitysgrafiikkatyöpajoista

Latasin SlideShareen joitakin esimerkkidioja aineistosta, joita on tarkasteltu Vaikuta varmasti -työpajoissa. Kaikki työpajat eivät tosin ole näin graafipainotteisia, käytännössä muokkaan koulutuksen sisältöä ennakkotehtävän avulla, jolloin päästään pureutumaan ryhmälle tärkeisiin asioihin. Tarpeet ovat olleet todella vaihtelevia: Jotkut ryhmät eivät tarvitse numerotietoa esittävää aineistoa lainkaan, toiset eivät mitään muuta teekään. Diaesitys kannattaa katsoa Full-tilassa. Fontit tahtovat sotkeutua pienemmässä koossa.

Olen suunnitellut lyhyen koulutuksen (3- 4 h), joka tulee kattamaan Excelin mahdollisuudet numerotiedon visualisointityökaluna (versiot 2007 ja 2010). Tämä siksi, että käytännössä PowerPointien graafiset kuvaajat ja monet taulukot ovat peräisin Excelistä ja oletusasetukset aiheuttavat nähtävästi monenlaisia haasteita. Koulutukselle on vielä nimi keksimättä ja siksi sen tarkempi sisältö puuttuu vielä verkkosivultani, mutta tilata sitä voi jo (vink, vink). Joka tapauksessa koulutus tulee kattamaan kaavioiden piirtämisen hyvät käytännöt, ehdollisen muotoilun mahdollisuudet ja version 2010 käyttäjien kanssa ihmetellään myös Sparklines-kaavioita, jotka osoittautuvat koko ajan ennalta kuvittelemaani monipuolisemmiksi työvälineiksi. Sparklines-kaaviot olen esitellyt lyhyesti Tuolin ja näppäimistön välistä -blogissa viime vuoden helmikuussa: Mitä uutta tuo Excel 2010: Osa 1, Sparklines.

Tiesitkö muuten, että kun saat muokattua PowerPointissa olevan kaavion mieleiseksesi, voit tallentaa nämä määritykset pysyvästi malliksi ja muotoilla mallin avulla nopeasti kaikki myöhemmin tehtävät kaaviot?

(kuvat: Office Online ja iStockphoto)