lauantai 9. huhtikuuta 2011

Monimutkainen ymmärrettävästi

Kun PowerPoint-kouluttajasi julistaa "uutena" totuutena, että hyvän esityksen tunnusmerkki on "paljon kuvia ja vähän tekstiä", varo. Olet tekemisissä väärän profeetan kanssa. Varsinkin jos kouluttajasi vielä latelee ehdottomia määriä kuten korkeintaan 7 sanaa viidellä rivillä tai enintään 10 diaa/esitys, voit olla melko varma siitä, että hän ei ole Reynoldsinsa läpiselaamisen jälkeen ollenkaan perehtynyt asioista käytävään keskusteluun tai muuhun kirjallisuuteen. Esityksiä kun on monenlaisia eikä yksioikoisten mantrojen toistamisesta ole käyttäjälle ollenkaan apua.

Tähän artikkeliin upotetun diaesityksen jäljille pääsin Ideatransplant-blogissa olevan postauksen kautta. Aineistossa on hyviä esimerkkejä siitä, mitä voisi tarkoittaa monimutkaisen kaavion esittäminen vaiheittain. Kannattaa siirtyä suoraan diaan 6 ja seurata miten suurin osa piirroksesta pysyy samana ja muuttuvaa tietoa selvennetään tekstin avulla. Sama käytäntö toistuu myös dioissa 26, 27 ja 28 sekä diasta 30 eteenpäin.

Tämän tyyppiset materiaalit ovat ihan oikeita töitä tekevien ihmisten arkipäivää. Ei tässä aineistossa kuvapalvelusta poimitulla kuvalla ja viidellä sanalla pitkälle olisi päästy. Näitä monimutkaisiakin töitä varten olisi silti löydettävä hyviä käytäntöjä.

(Onhan tässä esityksessä toki asioita, joita sormet syyhyävät korjata. Mm. luettelotekstikohdat olisin tehnyt toisenlaista ratkaisua hyödyntäen.)