keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Vapaamuotoinen kuvan paikkamerkki

PowerPointin perustyyli on tarkoitettu helpottamaan esitysten yhdenmukaisen ulkoasun ylläpitämistä. Perustyylihän on erityinen PowerPoint-näkymä, jossa pitäisi tehdä kaikki sellaiset muutokset, joiden halutaan vaikuttavan jokaiseen esityksen diaan tai ainakin kaikkiin samaa rakennetta oleviin dioihin. Perustyyliin voidaan sijoittaa paikkamerkkejä, joiden tehtävä on omalta osaltaan huolehtia ulkoasun yhdenmukaisuudesta sillä, että sisältö ohjataan tiettyyn paikkaan tietyn kokoisena. Paikkamerkkejä on kuvia, kaavioita, taulukoita, luetteloita, SmartArt-grafiikkaa ja videoleikkeitä varten. Paikkamerkki on yleensä suorakaiteen muotoinen, toisinaan neliö, mutta tiesitkö, että paikkamerkki voi olla minkä tahansa Muodot-valikoiman grafiikkaobjektin muotoinen? 
  • Vaihtaaksesi paikkamerkin muodon siirry alkajaisiksi dian perustyyliin Näytä-välilehden Dian perustyyli -komennolla. 
  • Etsi rakenne, jossa on paikkamerkki kuvaa varten, voit myös käyttää ns. sisällön yleistä paikkamerkkiä, jossa on kuvakkeet kaavion, taulukon, SmartArt-grafiikan, kuvan tai videon lisäämiseksi.
  • Valitse paikkamerkki sen reunaviivaa napsauttamalla, jolloin piirtotyökalujen lisävälilehti aktivoituu ja näet Muotoile-lisävälilehden.
  • Valitse Muokkaa muotoa ja edelleen haluamasi muoto. Paikkamerkki vaihtuu ja voit sulkea perustyylinäkymän ellei mitään muuta tarvitse muuttaa. Jos olet tekemässä itsellesi uutta teemaa, tee siihen liittyvät asiat valmiiksi ja tallenna teema. Jos lisäät muotoon leikattua paikkamerkkiä aktiiviseen diaesitykseen, voit jatkaa esityksen tekemistä ja käyttää välittömästi uutta diarakennettasi. 





 

Kun lisäät paikkamerkkiin kuvan, se rajataan muotoon sopivaksi. Jos kuva ei sijoitu aivan haluamallasi tavalla paikkamerkin sisälle, valitse rajaustyökalu ja voit siirtää kuvaa suhteessa paikkamerkkiin.


 

Olen testannut tämän PowerPointin versioilla 2007 ja 2010.