torstai 1. syyskuuta 2011

Kokemuksia styluskynistä

Ensin lyhyt selitys niille, jotka otsikon nähdessään kysyvät “kokemuksia MISTÄ?”. Styluskynä eli osoitin- tai ohjauskynä on kosketusnäytöllisille laitteille tehty pehmeäkärkinen kynä. (Ks. myös Wikipedian selitys.)

On olemassa laitteita, joita voidaan käyttää vain erillisellä osoitinkynällä, mutta iPadin/iPhonen tyyppisellä kapasitiivisella näytöllä kynä on vaihtoehto sormella tökkimiselle. Kynähankinta tulee mieleen todennäköisesti viimeistään siinä vaiheessa kun ryhtyy käyttämään iPadille tehtyjä piirto-ohjelmia. Näin kävi itselleni ja huomasin lisäksi, että osoitinkynällä myös iPadin  mindmap-ohjelmien käyttö helpottuu.

Ensimmäinen kynä, jonka ostin viime talvena on kuvan pienempi hopeanvärinen. Se on merkiltään Hama
. Kynä on näppärä ja tarkka, mutta sen käyttö vaati jonkin verrran tottumista. Viiston kärjen vuoksi kynän on oltava tietyssä kulmassa, jotta se toimisi. Nykyisin kynä on minulla käytössä enimmäksen iPhonen kanssa, sillä ilmeisesti puhelin  asettuu käteen juuri oikein ja kynä osuu näyttöön oikeassa kulmassa ilman suurempia pinnistelyjä. 

Kynistä suuremman ostin kesällä. Merkki on Targus ja se maksoi 12 euroa. Löysin kynän paikallisesta tietokoneliikkeestä Kampus-Datasta. Kynän kärki on pyöreämpi ja pehmeämpi kuin Hama-merkkisen. Targuksen piirtokärki muistuttaa ihmisen sormea enemmän kuin pienemmän kynän kärki ja siksi sen käyttöön oli helppo tottua. Aluksi kieltämättä epäilytti miten paksuhkolla kynällä saisi aikaan tarkkaa jälkeä, mutta piirto-ohjelmissahan on tavallisesti linjanvahvuudelle omat säädöt, jota kynä tottelee. Kynän kärjen koko ei siis anna mitään viitteitä siitä, miten tarkasti sillä pystyy piirtämään. Sovellus vaikuttaa enemmän.

Ilman styluskynääkin tulee toimeen, mutta jos käytät piirto-ohjelmia tai mindmappaat, kynää kannattaa ainakin kokeilla.

Itselläni on käytössä seuraavat iPad piirto-ohjelmat: Adobe Ideas ja Autodeskin SketchBookExpress . Lisäksi kovasti toivon, että mainiosta Simple Diagrams -ohjelmasta tulisi iPad-sovellus. Mindmap-sovelluksista iPadissani on MindHD sekä vielä yksinkertaisempi IdeaSketch. Kesällä huomasin, että saatavilla olisi myös Mindjet for IPad, mutta toistaiseksi on riittänyt se, että MindManager löytyy PC-koneistani.

Ja tietenkin otan kiinnostuneena vastaan suosituksia hyvistä  iPad piirto- tai karttaohjelmista.