perjantai 11. marraskuuta 2011

Testattua: SlideShark ja Tableau Public


SlideShark iPadille on PowerPoint-esitysten katselemiseen ja näyttämiseen tarkoitettu maksuton sovellus, jonka luvataan säilyttävän animaatiot, fontit, grafiikka ja värit muuttumattomina. Sitä ihmettä piti tietysti kokeilla.

Kun SlideShark on ladattu iPadille, tarvitaan lisäksi tili SlideShark-palveluun. Tilin mukana saa tallennustilaa 100 megatavua, mikä riittää usean esityksen tallentamiseen ainakin jos käytetään PowerPoint 2007/2010 -versioita. Palveluun viety esitystiedosto muunnetaan iPadille sopivaan muotoon ja tämän jälkeen se ladataan iPad-laitteeseen, josta seuraa, että esitystiedosto voidaan näyttää ilman internetyhteyttäkin.

Käytin testaamiseen PowerPoint-versiolla 2007 tehtyä esimerkkitiedostoa. Tiedostossa oli mm. SmartArt-kaavioiden animaatioita. Paria diojen vaihtumiseen liittyvää tehostetta lukuunottamatta animaatiot toistuvat SlideSharkissa alkuperäisen esityksen mukaisina. Esityksessä oli käytössä useita Windowsin standardifontteja mm. Calibri, Corbel, Gill Sans ja Franklin Gothic (erilaisia fontteja oli paljon puhtaasti testaamisen vuoksi), ne toistuivat moitteettomasti. Erikoisemmat fontit on syytä testata tai muuttaa suoraan grafiikaksi. Facebook-sivuni viimeisin viikon vinkki muuten antaa ohjeen tähän.

SlideShark on kätevä työväline, jos käytät paljon diaesityksiä ja joudut liikkumaan paikasta toiseen. Kevyt iPad on vaivaton kuljettaa mukana, ellei läppäriä sitten tarvita muiden töiden vuoksi.
 

Tableau Software on raskaan sarjan datankäsittely- ja visualisointityökalu, jolla voidaan tehdä monipuolista interaktiivista grafiikkaa laajoista tietokokonaisuuksista. Törmäsin nimeen ensimmäisen kerran Stephen Fewn teoksessa Now you see it  ja voi sitä riemua kun huomasin, että on olemassa myös maksuton verkkojulkaisemiseen tarkoitettu kevytversio nimeltä Tableau Public. Sovellus asennetaan omalle tietokoneelle, mutta valmis julkaisu tallennetaan verkkoon Tableau-tilille, josta sen upotuskoodi sijoitetaan halutulle verkkosivulle.

Tableau Public lukee useita erilaisia dataformaatteja, tietysti myös tavallisia Excel-taulukoita tai sarkaimin eroteltuja tekstitiedostoja. Arkisesta koulutusaineistosta syntyi upeita interaktiivisia taulukoita pienen harjoittelun jälkeen.

Sovelluksen kotisivulla oleviin ohjeisiin ja opetusvideoihin kannattaa tutustua. Public-version ohjevideolla pääsee alkuun ja vähän pidemmällekin. Visual Gallery sivun esimerkit näyttävät ohjelman monipuolisuuden käytännössä. Apps4Finland 2011 Visualisointi-kategorian mainio kilpailutyö Jätskijuliste on tehty Tableau-sovelluksella. Käy tarkistamassa oman lempijätskisi tiedot.