perjantai 10. helmikuuta 2012

PowerPoint 2010 ja fiksumpi SmartArt

Kun siirryit PowerPoint 2010 -käyttäjäksi versiosta 2007, tulitko tutkineeksi SmartArt-kaavioiden uusia ominaisuuksia vai ohititko koko työkalun toteamalla “ai se on toi vanha.” SmartArt-kaavioita kannattaa vilkaista tarkemmin ellei niiden muutoksiin ole vielä tutustunut, sillä versiopäivityksen myötä on saatu aivan uusia ominaisuuksia ja pari pientä ärsytystä on vanhasta korjattu.

Eräs merkittävä korjaus liittyy kaavioon lisättyjen kuvien käsittelyyn. Versiossa 2007 kuvat saattoivat venyä tai litistyä ikävästi ellei niiden kuvasuhde sopinut kaaviossa olevaan kuvaobjektiin ja tilanteessa piti turvautua kaikenlaisiin konstailuihin. Versiossa 2010 kuvat rajataan automaattisesti. Mikäli rajaus ei osu aivan kohdalleen, voit käyttää rajaustyökalua siirtääksesi kuvaa parempaan paikkaan kehyksen sisällä.

Kaaviovalikoima on täydentynyt lähes 50 uudella kaaviotyypillä. Mukana on runsaasti kuvamateriaalin esittämiseen sopivia valmismalleja.Aikaisemmin luettelo voitiin muuttaa kaavioksi, mutta versiossa 2010 kaavio voidaan muuttaa luettelotekstiksi ja piirrokseksi. Etenkin mahdollisuus muuttaa SmartArt-kaavio piirrokseksi on minusta merkittävä apu, sillä tunnustan käyttäväni uusimpia PowerPoint-versioita moniin sellaisiinkin töihin, joihin aikaisemmin olisin avannut vektorigrafiikkaohjelman. Piirrokseksi muutettua SmartArt-kaaviota voi muokata vapaasti PowerPointin grafiikkatyökaluilla.

Muistuttaisin vielä, että SmartArt-työkalu ei ole erityinen PowerPoint-toiminto vaan sen saa käyttöönsä myös Wordissa ja Excelissä sekä Outlookissa.

Kaaviomuotoinen esitys on oivallinen keino korvata tekstiä. Kaavio selittää havainnollisesti kokonaisuuden rakentumista osista ja osien suhdetta toisiinsa. Yleisimmin käytetyt kaaviot voidaan luokitella niiden merkityksen perustella esimerkiksi prosessin kulkua tai ilmiön rakennetta sekä erilaisia suhteita kuvaaviin esityksiin. SmartArt-kaaviovalikoimasta löytyy valmiita kuvaajia näihin tarkoituksiin.

Jos kaipaat lisäideoita esittääksesi asioita kaavakuvan muodossa, tutustu Exploratree-sivustoon:
"Exploratree is a free web resource where you can access a library of ready-made interactive thinking guides, print them, edit them or make your own. You can share them and work on them in groups too."