perjantai 24. helmikuuta 2012

Tilannetajua, ei perustelemattomia rajoituksia

Kun PowerPointin vastaiset äänet alkoivat voimistua, ensimmäiset yritykset tehdä asioille jotakin olivat rajoitukset. Kuinkas muutenkaan. Rajoittaminen on ihmiselle tyypillistä eikä mitenkään erityisen perisuomalainen ominaisuus. Ikävän pitäminen ja kieltäminen osataan kaikkialla maailmassa.

Rajoitukset koskivat mm.
  • otsikon pituutta
  • luettelon rivien määrää
  • sanojen määrää rivillä
  • diojen määrää.

Tämän jälkeen ilmestyi Ainoa Oikea, tuo ihmiskunnan eri vaiheissa useasti ennenkin seikkaillut myyttinen hahmo. Tällä kerralla sen tunnisti isosta kuvasta ja minimaalisesta tekstistä. Tämänkään Ainoan Oikean inkarnaatio ei kuitenkaan ollut pitkäikäinen. Dogmaattisuus harvoin on pitkäikäistä.

Katsokaapa tätä diaesitystä, jonka aiheena on verkkosivujen suunnittelu mobiililaitteille. Dioissa on pienellä kirjoitettua teknistä nippelitietoa; luetteloita; kartta, jossa on paljon pientä pränttiä (dia 34); pientä pränttiä ilman karttaa; tietointensiivinen käppyräkaavio (dia 35); ainakin kahta eri väristä taustaa; monella sivulla ohjelmakoodin listausta ja hirvitys: Koko esityksessä on 140 diaa. Kammottavaa vai mitä?

Rethinking the Mobile Web by Yiibu
View more presentations from Bryan Rieger
Minusta diaesitys on erinomainen esimerkki tietointensiivisestä diaesityksestä, joka toimii sellaisenaan ainakin SlideSharessa. Esitystilanteessa saattaisi vähempikin riittää, mutta paha sanoa, kun ei ole nähnyt miten tätä käytetään. Jostakin syystä voisin kuitenkin lyödä vetoa siitä, että esityksen pitäjä ei ole sisälukenut tekstejä kaulukseensa mutisten.

Hyvässä diaesityksessä on sen verran yksityiskohtia kuin tilanne vaatii ja kohderyhmä pystyy sulattamaan. Suurikin määrä yksityiskohtia voidaan kuitenkin esittää selkeästi. Tietointensiivisyys ei synonyymi rumalle ja sekavalle.