perjantai 23. maaliskuuta 2012

Pitäisi näyttää PowerPoint-esitys iPadilla


PowerPointilla tehtyjen esitysten toistumisesta iPadilla on kuulunut paljon valituksia, jotka koskevat yleensä sähköpostin liitteenä olleiden tai Dropboxista avattujen esitysten käyttäytymistä. Tyypillisin ongelma näyttäisi ainakin uuden tiedostomuodon (.pptx) kohdalla olevan värien muuttuminen ja tekstien juokseminen tekstikehyksistä sekä luettelomerkkien vaihtuminen. Jälkimmäistä voi tietysti pitää hyvänäkin asiana, mikäli se motivoi välttämään luetteloita (anteeksi, mutta oli ihan pakko sanoa).

Jos iPadiin on asennettuna esimerkiksi Keynote, värit säilyvät ja tekstejä pystyy muokkaamaan. Fonttimuutoksiin pitää varautua, mutta jos esitys ei ole pitkä fontit voi vaihtaa iPadin fontteihin, joista osa on todella herkullisia. Näyttäisi myös siltä, että useimmat Windowsin sans serif -fontit korvataan automaatisesti Helveticalla. Quickoffice HD -niminen sovellus avaa myös Microsoft Office -tiedostoja, mutta sillä ei pysty muokkaamaan 2007/2010-tiedostomuotoa.

Esityksen vienti yksittäisinä kuvina
Indezine-verkkolehdesssä ahkerasti PowerPointista kirjoittava Geetesh Bajaj on kirjoittanut PowerPointien esittämisestä iPadilla: iPad Presenting 09: Picture Slides on the iPad. Hän neuvoo tallentamaan diaesityksen yksittäisiksi jpg-kuviksi, siirtämään ne iPadiin iTunesin kautta ja esittämään ne sitten iPadin kuvakirjaston Kuvaesitys-toiminnolla. Jpg-kuvaformaatti oli hänen valintansa siksi, että png-kuvien siirtämisessä oli ilmennyt ongelmia. Käytännössä png-kuvaformaatti on tietyissä tapauksissa jpg-formaattia parempi valinta eli sitä pitäisi pystyä käyttämään. Etenkin graafiset kuvaajat ja niihin liittyvät otsikkotekstit toistuvat png-kuvissa selkeämmin. Koska myös pidän iTunesin kanssa temppuilua kömpelönä ja vältän sitä aina kun suinkin voin, päätin kokeilla samaaa kuin Geetesh, mutta käytin png-kuvaformaattia ja siirsin aineiston Dropboxin kautta.

Mikäli kuulet ensimmäisen kerran mahdollisuudesta tallentaa diaesitys yksittäisiksi kuviksi, niin sen pääset toteuttamaan versiossa 2010 Tallenna ja lähetä/Muuta tiedostotyyppi -komennolla. Tämän jälkeen PowerPoint pyytää valitsemaan tallennuskansion ja kysyy tallennetaanko kaikki kuvat vaiko vain aktiivinen dia. Ensin mainittua vaihtoehtoa käytettäessä luodaan diaesityksen niminen kansio, jonne yksittäiset diat tallennetaan nimellä Dia1.png, Dia2.png jne. Kuvia siis on yhtä paljon kuin esityksessä yksittäisiä dioja.

Kun edellä kuvaamani tallennusoperaation jälkeen siirsin kansion sisällön Dropboxiin ja edelleen iPadin kuvakirjastoon, lopputulos oli alkuperäisen mukaisena toistuvat diaesitys. Kätevää.

Tallenna tiedosto PowerPoint-kuvaesitykseksi
PowerPoint 2010 -versiossa on myös mahdollisuus tallentaa tiedosto PowerPoint-kuvaesitys -valinnalla. Tiedoston tarkennin on .pptx, mutta jokainen yksittäinen dia on kuva, jonka yksityiskohtia ei pysty muokkaamaan. Sen sijaan tiedostoon voi lisätä uusia dioja. Tällainen tiedosto avattuna iPadiin sähköpostin liitteestä toistuu samanlaisena kuin alkuperäinen.Appsit apuun
PowerPoint-tiedostoja voi näyttää myös tarkoitukseen tehdyllä appsilla. Olen esitellyt aikaisemmin SlideShark-nimistä sovellusta: Testattua: SlideShark ja Tableau Public.

Hiljattain asensin SlideRocket-nimisen sovelluksen, joka on oikeastaan selainsovelluksen avulla tehtyjen diaesitysten näyttämiseen tarkoitettu apuohjelma. SlideRocket-palvelussa pystyy todellakin myös luomaan diaesityksiä ja mahdollisuus ladata PowerPoint-tiedosto palveluun on vain yksi sen ominaisuus. Tarjolla on maksuton Lite-versio, mutta enemmän ominaisuuksia kaipaava voi ostaa itselleen maksullisen Pro- tai Enterprise-tilin. On myös hyvä pitää mielessä, että maksuttoman tilin aineisto on julkista.


SlideRocket on mielenkiintoinen palvelu, johon kannattaa tutustua. Sen esityspohjat ovat siistin näköisiä ja esityksen muokkaus sujui ainakin kokeiluhetkellä ilman katkoksia ja virheitä. Esitykset voi jakaa linkin välityksellä ja upottamalla, lisäksi muita voi kutsua avuksi muokkaamaan omaa esitystään.